Het Duurzaamheidscentrum Deventer werd geopend in 2020. In die tijd hebben onze voorlichters al veel mensen kunnen helpen om stappen te zetten naar verduurzaming. De meeste Deventenaren kennen het centrum aan het Grote Kerkhof inmiddels. Van bezoekers krijgen wij een goede beoordeling, zo blijkt onder meer uit surveys van de gemeente Deventer. Na 3 jaar namen we afscheid van onze gewaardeerde voorzitter Jurgen Schoorlemmer. Voor de ontstane vacature zijn we op zoek gegaan naar iemand die jonge mensen kan inspireren, van hen is immers de toekomst! Op de vacature hebben verschillende uitstekende kandidaten gereageerd, waaruit wel blijkt hoe zeer duurzaamheid leeft in de jonge generatie. Marloes van Schaik (27) is de nieuwe voorzitter geworden. We willen haar graag aan de bewoners van Deventer voorstellen aan de hand van enkele vragen.
Marloes van Schaik de nieuwe voorzitter van het Duurzaamheidscentrum Deventer
Je bent de nieuwe voorzitter geworden, gefeliciteerd! – wat bracht je ertoe om die functie te ambiëren?
Duurzaamheid is voor mij een zeer belangrijk thema, waar ik mij zowel in mijn werk als in mijn privéleven graag voor inzet. Ik wil graag mensen informeren, inspireren en motiveren om duurzaam te leven. Dat sluit naadloos aan op de missie van het duurzaamheidscentrum. Mijn enthousiasme en energie wil ik graag inzetten om als voorzitter dit centrum nog breder onder de aandacht te brengen, vooral bij een jonger publiek en een publiek dat nu nog minder bekend is met het onderwerp.
Wat willen we bereiken met het Duurzaamheidscentrum
Het Duurzaamheidscentrum informeert, inspireert en mobiliseert Deventenaren om hun eigen leven (verder) te verduurzamen. Bij ons kun je terecht voor onafhankelijk, betrouwbare en laagdrempelige informatie. We proberen het grote, complexe en veelomvattende verhaal van klimaatverandering, de energietransitie, biodiversiteitsverlies en klimaatadaptatie terug te brengen tot behapbare porties. Zeker nu deze zaken steeds zichtbaarder worden (denk aan de recente wateroverlast, droogte, hete zomers), is er steeds meer behoefte aan informatie over verduurzaming. In die behoefte willen we als Duurzaamheidscentrum graag voorzien.
Hoe doen we dat?
Dat doen we door onder meer door de voorbeelden in onze expositie. In ons centrum vind je informatie op tal van duurzaamheidsonderwerpen, variërend van het isoleren van je woning tot het kopen van tweedehandskleding. De insteek daarbij is steeds: wat kan jij zelf doen. Ook lopen er getrainde voorlichters die je verder op weg kunnen helpen. Via Deventer Energie hebben we ook energiecoaches die bij je thuis komen om gericht advies te geven hoe je in en rond je woning energie kunt besparen.
Hoe bereiken we de mensen?
Veel mensen weten ons al te vinden in de stadsetalage naast het gemeentehuis. Ook scholen, regelmatig bezoeken schoolklassen ons centrum met een schoolopdracht of rondleiding. Daarnaast organiseren we gedurende het jaar verschillende activiteiten om meer mensen bewust te maken van duurzaamheid. Zo hebben we laatst een actie georganiseerd waarbij we bloemzaadjes uitdeelden. En in de winter konden studenten bij ons isolatiemateriaal ophalen voor hun studentenwoning. Deze zomer richten we ons op het thema ‘bodem’, gekoppeld aan de IJsselbiënnale. Hiervoor bouwen we nu een tijdelijke expositie en activiteitenprogramma. We sluiten ons ook aan bij wijkinitiatieven. Afhankelijk van de vraag die er in de wijk leeft, haken bepaalde vrijwilligers aan bijvoorbeeld met een specifieke expertise. Je kunt ons natuurlijk ook online vinden. Via onze sociale media delen we informatie en tips. Zo hopen we een nog grotere groep te bereiken.
Hoe zie je je eigen rol daarin?
Een belangrijke taak voor mij als voorzitter is het verbinden van mensen en organisaties. Er gebeurt een heleboel op duurzaamheidsvlak en ik wil graag de samenwerking en verbinding opzoeken met andere initiatieven. Vooral met jongerenorganisaties. Het is namelijk een thema dat enorm leeft onder jongeren. Met mijn enthousiasme en energie hoop ik mensen te motiveren om ook stappen te zetten richting een duurzamer leven. Daarbij wil ik graag het idee doorbreken dat een duurzamer leven moeilijk, duur of zweverig is. In tegendeel: het kan juist heel leuk, goedkoper en hip zijn!