Appels zijn gezond. Ze bevatten naast suikers veel voedingsvezels, pectine en cellulose. Pectine absorbeert waterachtige substanties in het lichaam. Een aantal stoffen in het vruchtvlees en in de schil kunnen het lichaam helpen zuiveren van zware metalen (lood en kwik) en van radioactieve deeltjes. Appel verstevigt ook het immuniteitssysteem, het zuivert lever en gal, en het is een natuurlijk constipatiemiddel.
Winkelappels
De appels die je in de winkel vindt worden behandeld met verschillende gewassenbeschermingsmiddelen. Deze worden gebruikt om tijdens de groei ziekten tegen te gaan, insecten te weren en voor langere houdbaarheid.
Voor biologische appels zijn hiervoor alleen gecertificeerde natuurlijke middelen toegestaan. Om insecten en ziekten te weren worden onder andere stoffen ingezet die van nature in appels zitten als afweerstof tegen belagers, maar soms ook koper.
Voor gangbare appels worden chemische bestrijdingsmiddelen ingezet om insecten te bestrijden en om de appels langer houdbaar te maken. Beide zien er in de winkel fantastisch glanzend uit.
Biodiversiteit
Het verschil hiertussen zit naar onze mening voornamelijk in de impact op de biodiversiteit. Het gaat namelijk niet alleen om appels, maar om de alle groenten en fruit die geproduceerd worden met schadelijke middelen. Wereldwijd bevinden wij ons in een enorme biodiversiteitscrisis. 75% van de insecten is in korte tijd verdwenen. Dit heeft enorme gevolgen voor de natuur, maar ook voor onze voedselvoorziening. Veel planten zijn namelijk voor hun voortbestaan afhankelijk van de bestuiving door insecten. Door te kiezen voor biologisch ondersteun je een meer natuurlijke manier van landbouw waardoor biodiversiteit meer ruimte krijgt.