Andijvie is een wat ruige groente met dik blad, een beetje een wilde oerplant. Andijvie is verwant aan witlof. De bladeren van de groente hebben een licht bittere smaak. We hebben 2 twee soorten andijvie. Krulandijvie(friseesla) is lekker als sla en gewone andijvie kan behalve als sla ook voor andere gerechten gebruikt worden.
Culinair
Eet de groente apart of als stamppot. In een stamppot rauwe andijvie kun je wat minder andijvie ‘kwijt’. Met wat extra paprika en ui door de stamppot vul je het gemakkelijk aan. Bij rauwe andijvie, in salades of een aardappelstamppot kun je uitgaan van 150 gram per persoon. Voor gekookte andijvie kun je rekenen op 300-500 gram per persoon.
Goed wassen voor het snijden. Andijvie van buitenaf naar de stronk toe in repen snijden is het makkelijkst.
Receptideeën: stamppot rauwe andijvie met reepjes zongedroogde tomaat, roerbakken met ui en serveren met pindasaus, als salade met uitgebakken spekjes en fijngesnipperde ui, andijviesalade met partjes sinaasappel en rozijnen, gestoomd met appel, in een hartige taart met spekjes en kaas.
Gezondheid
Andijvie bevat gemiddeld meer mineralen dan andere groenten. Vooral het buitenste groene blad van andijvie is rijk aan vitamine A, vitamine C en mineralen. Vooral rauwe of half-warme andijvie is heel gezond, bijvoorbeeld in een salade of stamppot, of in soep verwerkt. Andijvie werkt zuiverend en heeft een gunstige werking op de lever als ontgiftingsorgaan. Meer weten over de andijvie en gezondheid? Kijk dan hier: Mens-en-gezondheid.infonu.nl.
Geschiedenis
Andijvie is familie van de paardenbloem, witlof en de chicorei. Andijvie vormt, als je ze door laat groeien, net zulke prachtige hemelsblauwe bloemen als cichorei.
Andijvie kent een rijk verleden. Romeinen en Grieken aten het al en er zijn aanwijzingen dat andijvie ook al in het Oude Egypte geteeld werd. Daar komt ook het gebruik als bitter kruid bij het ritueel rond het joodse paasfeest vandaan. De verste oorsprong van de eenjarige andijvie is onzeker. De één zegt dat zij uit het noorden van China stamt, en de ander zegt dat zij in het oosten van het Middellandse Zeegebied is ontstaan als een kruising tussen cichorei en de wilde eenjarige soort C. Pumilum.
Bewaren
Andijvie is een kwetsbare groente die je het best zo snel mogelijk na aankoop kunt eten. De krop is, verpakt in een plastic zak met gaatjes, in de koelkast enkele dagen houdbaar.
Recepten
Andijvie met champignons en Parmezaanse kaas
Andijvietaart met paprika en tuinkers
Gegratineerde andijvie met aardappel en rozemarijn
Geroerbakte andijvie met kummel
Geroerbakte andijvie met sesam en gember
Groentequiche met andijvie en blauwe kaas
Tortilla met gehakt en andijvie
Lekker lokaal eten en met het seizoen mee
Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.
Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.