Een echte zomergroente. Als de temperatuur buiten warmer wordt groeit en vermenigvuldigt deze groente in een rap tempo. Ze worden dan ook snel geoogst, want voor de courgette geldt: hoe kleiner, hoe lekkerder.
Courgettes zijn een perfecte basis voor veel recepten door haar zachte smaak en stevige vruchtvlees. Je kunt ze bakken of rauw eten, in plakjes of reepjes snijden, halveren of heel laten. De courgette is een veelzijdige groente die onuitputtelijk veel combinaties kent: koken, stomen, roerbakken, frituren, grillen of om soep van te maken. Courgettes moeten knapperig blijven en moeten dus maar kort worden bereid.
Courgettes zitten boordevol vitaminen die je stofwisseling en immuunsysteem stimuleren en versterken. Courgettes bevatten ook veel vezels, maar bijna geen koolhydraten. Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en een goede darmflora. Die vezels worden trouwens ook nog eens prima opgenomen, omdat er veel vocht in courgette zit.
Courgette-recepten
· Atjar
· Courgette-muffins van amandelmeel met blauwe kaas
· Courgettesoep met knoflook en munt
· Groentetaart met courgette, wortel en blauwe kaas
· Koude courgettesoep met gember en citroen
· Rijst met courgette, uien en noten
· Risotto met courgette en fet
Lekker lokaal eten en met het seizoen mee
Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.
Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.