fbpx

Groente van de week: de pompoen

Pompoen is heerlijk in warme gerechten. Ze combineert met veel soorten kruiden. Je kan het zacht houden met kruiden als rozemarijn en nootmuskaat. Of pikant met exotische kruiden als kerrie, gember, cayennepeper en foelie.

Culinair

Pompoen is heerlijk in warme gerechten. Ze combineert met veel soorten kruiden. Je kan het zacht houden met kruiden als rozemarijn en nootmuskaat. Of pikant met exotische kruiden als kerrie, gember, cayennepeper en foelie. Bij de meeste soorten is de schil ook eetbaar. Het scheelt heel wat werk en ze wordt tijdens het bereiden zacht met de rest van de pompoen.
Pompoen kun je in blokjes of plakjes stomen, stoven, bakken of frituren. Traditionele gerechten zijn: pompoentaart, pompoensoep en pompoenbrood.

Soorten

Pompoenen zijn er in alle soorten en maten, maar een topkwaliteit pompoenras is de Hokkaïdo(of oranje-) pompoen.

Oranje Hokkaïdo-pompoen
De meest smaakvolle is de Hokkaïdo-pompoen. Door de zachte zoete smaak is deze pompoen in de keuken op vele manieren te gebruiken. Hokkaido is de naam van een Japans eiland, waar deze specifieke soort pompoen nog steeds gekweekt wordt.

oranje pompoen

Groene pompoen
Deze is groen van buiten en oranje van binnen. Het is een variant van de Hokkaïdo-pompoen en is zeer lekker om te eten: nog een beetje zoeter dan een butternut pompoen, met een vleugje kastanje- of nootachtige smaak. Goed te gebruiken in gebak. Deze heeft een eetbare, maar iets taaiere schil.

groene pompoen

Butternut(flespompoen)
De Butternut of flespompoen is peervormig. Het boterzachte oranje vruchtvlees krijgt een zoete, nootachtige smaak na het bakken of roosteren. De schil is eetbaar en heeft een specifieke bloemige smaak.

flespompoen2

Sweet dumpling
Mooi voor de sier, maar zeker ook goed te eten. Het oranje vruchtvlees heeft een heerlijk zoet en een beetje kastanje-achtig. 

Gezondheid

Pompoen bevat veel ijzer, caroteen en vitamine C. Pompoen heeft wel, vooral rauw, een waterafdrijvende werking heeft. In normale hoeveelheden kan dat echtergeen kwaad.

Geschiedenis

Pompoen behoort tot de familie van de kalebassen. In deze familie vindt je knotsgekke exemplaren in alle mogelijke vormen en kleuren. Courgette hoort ook bij deze familie, als een soort zomerpompoen. In 1957 bracht een Japanse professor zaden van de oranje Hokiado-pompoen mee naar Europa. De pompoen bleek goed te gedijen in ons klimaat en werd vooral populair bij biologische telers. In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar v.Chr. pompoenen verbouwd.

Bewaartips

Pompoen kun je op een droge niet te koude plaats tot in de lente bewaren.

Recepten

  1. Zuid-afrikaanse pampoensoep
  2. Indiaase curry met kool, pompoen en champignon
  3. Lazy lasagne van knolselderij en pompoen
  4. In de oven gegaarde pompoen met sojasaus en balsamico
  5. Pasta met gegrilde pompoen
  6. Pizza butternut
  7. Pompoencake
  8. Spread van geroosterde pompoen, salie en ricotta
  9. Pompoen-bataatsoep met gember
  10. Zoete pompoentaart (Jamie Oliver)
  11. Gevulde pompoen
  12. Pompoencrème
  13. Butternut squash


Voorbeeldrecept: Pompoen met ui, kerrie en rozijnen voor 4 personen

Ingrediënten: 1 pompoen, 1 flinke ui, 1 appel, 1 theelepel kerrie, 1 handje rozijnen, scheut olijfolie, 2 eetlepels tamari, peper en zout.

Bereidingswijze: Snijd de uien in stukken en bak ze in de olie met de kerrie. Maak de pompoen schoon, snijd door, verwijder de pitten met een lepel, snijd de vrucht in repen van ongeveer 3 cm breed. Schil de repen naar wens en snijd het vruchtvlees in stukjes. Voeg stukjes appel en pompoen toe aan de uien en bak dit mengsel af en toe omscheppend 10-15 min. Voeg de sojasaus(Tamari), de rozijnen, peper en zout naar smaak toe en laat alles op een laag pitje verder gaar worden. Eventueel een scheutje water toevoegen tegen het aanbakken. Heerlijk bij rijst of gierst. Variatie: Stoof ook stukjes prei en paprika mee. Variatie pittig met gember: Voeg een paar eetlepels gekonfijte gember, een theelepel geelwortelpoeder en een theelepel kaneel aan deze schotel toe. Bestrooi voor het opdienen met fijngehakte peterselie.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE