Groenlof is, zeer onterecht, een vergeten groente. De milde smaak kent een verrukkelijk bittertje, zoals je dat vroeger ook in witlof kon proeven. De smaak van groenlof is net als roodlof (radicchio) en zit tussen andijvie en witlof in.
Uiterlijk lijkt het op Romaanse sla en Chinese kool. De krop is groen van buiten en lichtgeel van binnen. Groenlof vormt door in elkaar gedraaide bladeren een kegel. Ideaal voor stamppot en knapperige wintersalades.
Culinair
Groenlof kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Was de groente. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van bitter, laat ze er dan aan. Snijd het lof eventueel in stukjes.
Gezondheid
Bitter in de mond, maakt het hart gezond. Klinkt wel heel erg grootmoederachtig, maar waarschijnlijk zit er wel een kern van waarheid in. De stoffen die deze groente bitter maken hebben een gunstige uitwerking op de gezondheid. Groenlof werkt gunstig op de lever als ontgiftingsorgaan, is urinedrijvend en laxerend.
Historie
Groenlof werd al door de Grieken en Romeinen gegeten en komt uit Zwitserland. In Deventer gevonden zaden wijzen erop dat groenlof hier al in de elfde of twaalfde eeuw werd verbouwd. Groenlof is, net als witlof, andijvie, roodlof en paardebloem afkomstig van de wilde cihorei. Bijzonder is dat, tot een paar eeuwen geleden, chicorei ook gebruikt werd als magische plant bij rituelen, o.a. in verband met het aantrekken van de juiste geliefde.
Bewaren
De groente kun je, afgedekt met een keukenpapiertje, wekenlang bewaren in de koelkast. Dit is om uitdroging te voorkomen. Rauwe groenlof kun je ook invriezen na kort blancheren. Je kunt het dan tot 1 jaar in de diepvries bewaren.
Recepten
- Groenlof met pasta en roomkaas
- Groenlof stamppot (vega)
- Linzencurry met groenlof
- Groenlof stamppot met spek
- Salade met groenlof en zalm
- Groenlof-plaattaart met zoete bataat en gorgonzola
- Geroosterde groentesalade met ciabata
- Risotto met gekarameliseerde groenlof
- Minestrone met groenlof en rijst
- Groenlof met spek of tofu
- Treviso risotto
- Aardappel gratin met groenlof en ui
- Groenlof met kaas en spek
Lekker lokaal eten en met het seizoen mee
Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.
Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.