fbpx

Groente van de week: knolselderij

Knolselderij is aan de binnenkant is lichter en heeft een milde, kruidige, lichtzoete smaak dan de buitenkant. Ze is als alternatief veel voedzamer dan aardappels. Dunne reepjes knolselderij kun je verwerken in een salade.

Gezondheid

Knolselderij zit bomvol vitamine C en stimuleert daarmee je weerstand. Samen met de natuurlijke suiker en folaat in knolselderij helpt vitamine C je energie op peil te houden. De grote hoeveelheid vitamine K is goed voor stevige botten. Van de  kalium die erin zit, wordt gezegd dat het kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk.

Geschiedenis

De knolselderij, bladselderij, bleekselderij en groenselderij stammen af van de wilde selderij, die in Nederland zo zeldzaam is geworden dat ze in het wild beschermd is. Knolselderij werd in ieder geval vanaf de 16e eeuw gegeten. Bladselderij is gevonden in Egyptische graven van 1100 jaar oud. De naam vindt zijn oorsprong in Sicilië. De Siciliaanse stad Selinunte is daar in de 7e eeuw voor Christus door Griekse kolonisten gesticht. Het ligt aan de monding van de rivier Selinos. Daar, aan de zompige oevers, groeit nog steeds rijkelijk wilde selderij. In het Frans werd selinon celeri, en daarna in het Duits sellerie en daarna in het Nederlands selderij.

Bereiding

Selleriesalade maak je heel makkelijk met walnoten, appel en een dressing van yoghurtmayonaise. Blokjes knolselderij zijn ook lekker in een groente- of tomatensoep. Gekookte knolselderij kun je serveren met kerrie-, mosterd- of tomatensaus. Plakken knolselderij, bruin gebakken in roomboter zijn een succes als broodbeleg bij kinderen. Knolselderij-gratin uit de oven is ook lekker. De kooktijd is ca. 15 minuten. De stooftijd is ca. 20 minuten.

Bewaren

Knolselderij is heel goed te bewaren. Als ze niet uitdroogt kun je de knol drie tot vier maanden worden bewaren in de koelkast. Niet schillen of schoonmaken voor het bewaren, want dan krijgen ze bruine vlekken.

Recepten

  1. Erwtensoep met venkel en rookworst
  2. Geroosterde knolselderij met spruitjeshummus
  3. Gestampte knolselderij
  4. Knolselderij-aardappelpuree
  5. Knolselderijgnocchi met daslook-walnootboter & biet
  6. Lasagne van knolselderij en pompoen
  7. Ovenschotel van knolselderij, appel en linzen
  8. Panna cotta met knolselderij
  9. Salade van knolselderij, zuurkool en appel met chiazaad en geitenkaas
  10. Selderij-wortel salade
  11. Spaghetti carbonara met knolselderij
  12. Vegetarische snert
  13. Warme knolselderijtaart met komijnekaas

Lekker lokaal eten en met het seizoen mee

Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.

Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE