Koolraap is rijk aan vitamine C en staat daarom bekend als ‘de citroen van het noorden’. Koolraap groeit in tegenstelling tot andere koolsoorten onder de grond. Deze caloriearme groente is ook een goede vochtafdrijver voor mensen die op de kilo’s willen letten.
Onder de geel-rode schil zit oranje-geel vruchtvlees. Dit geurige ‘vlees’ kan gekookt, gestoomd of gestoofd worden en heeft een zachte en bijzonder aromatische smaak. Deze zachte smaak komt het best tot zijn recht als je koolraap stooft met een klontje roomboter (± 20 minuten). Of goeie soep, een ovenschotel, puree, opvullen of zelfs frituren. Koolraap kan met veel kruiden en specerijen worden gecombineerd. Denk aan kerriepoeder, nootmuskaat en verse groene kruiden als salie en tijm.
Bereiding
Om de koolraap schoon te maken, snijdt u eerst de harde bovenkant weg (dit gedeelte is meestal houterig), daarna kunt u de groente schillen en in plakken, blokjes of repen snijden en verwerken.
Bewaren
Op een koele, donkere plaats kunt u koolraap gedurende enkele weken bewaren.
Recepten
- Koolraap met een krokant korstje
- Koolraap met visballetjes in peterselie-roomsaus
- Koolraap-linzensoep
- Koolraap-roomsoep
- Koolraapstamppot met veldsla, anijs en walnoten
- Koolraapnoodles-soep
- Koolraapschotel met linzen
- Kruidig gebakken koolraap en worteltjes
- Lasagne van koolraap, gehakt en roomsaus
- Quiche met koolraap en appel
- Risotto met vergeten groenten en gember
- Stoofpotje van varken met koolraap en krieltjes
- Zoetzure knolselderij en koolraap
Lekker lokaal eten en met het seizoen mee
Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.
Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.