fbpx

Groente van de week: koolrabi

Deze grappige groente om te zien is familie van de broccoli en boerenkool. Koolrabi wordt ook vaak verward met koolraap, maar lijkt er fysisch geenszins op. In Nederland wordt koolrabi tot de vergeten groenten gerekend, terwijl het in Duitsland volop geteeld en gegeten werd en wordt.  

Deze grappige groente om te zien is familie van de broccoli en boerenkool. Koolrabi wordt ook vaak verward met koolraap, maar lijkt er fysisch geenszins op. In Nederland wordt koolrabi tot de vergeten groenten gerekend, terwijl het in Duitsland volop geteeld en gegeten werd en wordt.  

Culinair

Koolrabi is fris, mild radijsachtig van smaak. Je kunt het rauw eten, koken, frituren, bakken en stoven. Je kunt van koolrabi een heerlijke puree maken. Dit is interessant als je geen aardappelen wilt eten in verband met koolhydraatbeperking. Je kunt er ook een heerlijke groente-carpaccio van maken, zoals je dat ook kunt doen met bieten; mooie dunne plakjes serveren, die gegarneerd zijn met peterselie en besprenkeld met wat zout en peper, eenvoudig en lekker. Ook gevulde koolrabi is erg lekker.

4f1acbba 2c90 bceb e67e 334c7113ec20

Gezondheid

Koolrabi bevat weinig calorieën en weinig koolhydraten, zodat het een prima groente is om af te vallen of bij een reiniging. Veel nuttige voedingsstoffen maken de groente ook nog eens erg gezond. De bladeren bevatten meer gezonde voedingsstoffen dan de knol, eet ze dus in combinatie met de knol. Zet ze eventueel in een glas water om ze langer goed te houden.

Geschiedenis

De herkomst van koolrabi is niet geheel duidelijk, Noord-Europa wordt genoemd, maar ook zouden de Romeinen al gecharmeerd zijn geweest van deze heerlijke groente. 

Bewaren

Omdat deze groente zo’n prachtig jasje heeft is het lang houdbaar. De knol is gemakkelijk te bewaren, verpakt in de koelkast. Vers geoogste koolrabi is op een koele plaats 4 à 5 dagen houdbaar

koolrabi

Recepten

Lekker lokaal eten en met het seizoen mee

Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.

Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE