Deze grappige groente om te zien is familie van de broccoli en boerenkool. Koolrabi wordt ook vaak verward met koolraap, maar lijkt er fysisch geenszins op. In Nederland wordt koolrabi tot de vergeten groenten gerekend, terwijl het in Duitsland volop geteeld en gegeten werd en wordt.
Culinair
Koolrabi is fris, mild radijsachtig van smaak. Je kunt het rauw eten, koken, frituren, bakken en stoven. Je kunt van koolrabi een heerlijke puree maken. Dit is interessant als je geen aardappelen wilt eten in verband met koolhydraatbeperking. Je kunt er ook een heerlijke groente-carpaccio van maken, zoals je dat ook kunt doen met bieten; mooie dunne plakjes serveren, die gegarneerd zijn met peterselie en besprenkeld met wat zout en peper, eenvoudig en lekker. Ook gevulde koolrabi is erg lekker.
Gezondheid
Koolrabi bevat weinig calorieën en weinig koolhydraten, zodat het een prima groente is om af te vallen of bij een reiniging. Veel nuttige voedingsstoffen maken de groente ook nog eens erg gezond. De bladeren bevatten meer gezonde voedingsstoffen dan de knol, eet ze dus in combinatie met de knol. Zet ze eventueel in een glas water om ze langer goed te houden.
Geschiedenis
De herkomst van koolrabi is niet geheel duidelijk, Noord-Europa wordt genoemd, maar ook zouden de Romeinen al gecharmeerd zijn geweest van deze heerlijke groente.
Bewaren
Omdat deze groente zo’n prachtig jasje heeft is het lang houdbaar. De knol is gemakkelijk te bewaren, verpakt in de koelkast. Vers geoogste koolrabi is op een koele plaats 4 à 5 dagen houdbaar
Recepten
- Carpaccio van koolrabi
- Frisse salade van koolrabi en zomerpostelein
- Gebakken koolrabi met lente-uitjes en kerrieroom
- Gegrilde portobello met risotto van koolrabi
- Gekookte koolrabi met gember en komijn
- Gesmoorde koolrabi met salie
- Gevulde koolrabi met spinazie en mascarpone
- Koolrabi-crèmesoep
- Koolrabi-tortilla met geitenkaas
- Ravioli van koolrabi met avocado en nori
- Thaise koolrabisalade
- Tulband met vacherin, koolrabi en champignons
- Venkel-koolrabi-appelsalade
Lekker lokaal eten en met het seizoen mee
Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.
Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.