Zet in een handomdraai een heerlijk en kleurrijk gerecht op tafel. Snijbiet is een smaakvolle groente, die gemakkelijk en snel te bereiden is. Het is een oude groente, waarin je zowel spinazie als rode biet proeft. Je kunt zowel de stengel als het blad eten. Snijbiet is lekker sappig en kan worden gestoofd, gekookt of gesmoord. Snijbiet wordt ook warmoes genoemd.
Culinair
Kleinere bladeren van snijbiet kun je rauw gebruiken als sla, bijvoorbeeld in een bietensalade met mandarijndressing. Grote snijbietbladeren zijn meestal wat stug en kun je rauw eten maar het is lekkerder om deze kort te koken. Het blad slinkt snel, vergelijkbaar met het blad van paksoi en spinazie. Je kunt ze in stukjes snijden en door een aardappelpuree mengen samen met gebakken uitjes, knoflook, peper en zout.
Gezondheid
De snijbiet zit bomvol voedingsstoffen. Het bevat onder andere veel ijzer, eenderde van de dagreferentie-inname voor ijzer. Dit is twee keer zo veel als in spinazie. IJzer is onder andere belangrijk voor het transport van zuurstof door je lichaam. Er zitten 13 antioxidanten in waarvan bekend is dat deze een ontstekingsremmende werking hebben. In 100 gram snijbiet zit bijna 700% van de ADH aan vitamine K. Deze vitamine is vooral goed voor de hersenen. Verder maakt vitamine K de botten sterker.
Recepten
Bietjessalade met mandarijndressing
Plaattaart met feta en snijbiet
Empanadas met snijbiet-ricottavulling
Frittata met snijbiet en tomaatjes