fbpx

Groente van de week: spitskool

Spitskool is een delicatesse onder de koolsoorten. Ze heeft een verfijnde en zoete koolsmaak en is heerlijk mals zowel rauw als gekookt. De spitskool is een sappige variant van de witte kool. De kool is los van structuur en de bladeren zijn zacht. De kwaliteit van de spitskool is haar versheid en sappigheid. Bovendien is het een zeer gezonde groente, die bomvol vitamine C zit.

Spitskool is een delicatesse onder de koolsoorten. Ze heeft een verfijnde en zoete koolsmaak en is heerlijk mals zowel rauw als gekookt. De spitskool is een sappige variant van de witte kool. De kool is los van structuur en de bladeren zijn zacht. De kwaliteit van de spitskool is haar versheid en sappigheid. Bovendien is het een zeer gezonde groente, die bomvol vitamine C zit.

Culinair

De beste manier van bereiden is spitskool bakken of in de salade. Roergebakken spitskool behoudt meer vitamines dan gekookte, is beter verteerbaar en er ontstaat geen koolgeur bij. Wok, bak of roerbak fijngesneden spitskool in een klein beetje (olijf)olie in 5-7 minuten gaar. Enkele ideeën: gevulde koolbladeren als decoratief gerecht; roerbakken met een Spaans pepertje, paprikapoeder en tomatenpuree, roerbakken met ui en kerriepoeder; smoren met ui, karwij, komijnzaad en peper; raspen in een salade met banaan, ananas en yoghurtdressing; in soep; in Gadogado; in een stamppot met aardappelpuree.

Gezondheid

Spitskool bevat veel vitamines en mineralen, zoals vitamines C, B11(folaat), K, kalium, ijzer, vezels en nitraat. Spitskool levert meer vitamine C dan witte kool. Vitamine C ondersteunt met folaat, kalium en natuurlijke suikers de normale functie van het zenuwstelsel en de hersenen. Vitamine C is ook belangrijk voor je weerstand. Kalium is goed voor de bloeddruk en voor de normale stolling van je bloed en het sterk houden van je botten. Folaat is belangrijk voor de aanmaak van cellen en weefsels in je lichaam.

Geschiedenis

De spitskool heeft een lange en kleurrijke geschiedenis. Kool was in de Middeleeuwen al een belangrijke voedingsbron en ze waren er in overvloed. Recepten uit die tijd raden aan om kool met onder meer prei, ui en kruiden te koken. De historie van echte spitskool is vaag. Er wordt gezegd dat het uit China stamt en in de 19e eeuw naar Europa is gebracht, maar er wordt ook beweerd dat spitskoolvariëteiten al vierhonderd jaar geleden in Europa zijn ontstaan.

Bewaren

Bewaar spitskool maximaal een week op een koele plaats. Voorverpakte, gesneden spitskool kun je in de koelkast 1 tot 2 dagen bewaren. Je kunt spitskool ook invriezen na 2-4 minuten blancheren. Je kunt de groente dan tot 12 maanden bewaren in de diepvries.

Recepten

Alle ingredienten zijn terug te vinden in onze webwinkel: www.goudenpompoen.nl/spitskool

Amerikaanse coleslaw

Geroerbakte spitskool

Koolsalade met druiven en cashewnoten

Minestrone à la Genovese

Oosterse spitskool

Pikante roerbakspitskool

Russische gefermenteerde kool

Spitskool met kerrie en kokos

Spitskoolsalade met feta

Spitskoolsalade met rozijnen en noten

Spitskoolstamppot met brie

Supersnelle gado gado

Wraps van spitskool met geitenkaas en groenten

Lekker lokaal eten met het seizoen mee

Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.

Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE