Spruitjes zijn eigenlijk mini-kooltjes. Ze groeien uit de oksels van de spruitkoolplant. Spruitjes zijn op zoveel manieren te bereiden, dat er altijd wel een recept is waarbij je ze lekker vindt. Laat je verrassen!
Spruitjes zijn lekker in stoofpotjes, bijvoorbeeld met stukjes walnoten, kastanjes en spekjes. Spruitjes koken, bakken, wokken of er een soep van maken, het kan allemaal. Grotere spruitjes zijn bitterder en krachtiger van smaak. Grote exemplaren kun je eventueel halveren. Als je spruitjes gaat roerbakken blancheer ze dan even in zout water, laat ze dan schrikken in koud water en goed uitlekken. Als je spruitjes roostert krijgen ze een extra nootachtige smaak. Snij ze dan in grove stukken, leg ze op de bakplaat en besprenkel ze met olijfolie, peper en zout. Zet de oven op 200 graden en ze zijn klaar als ze beetgaar zijn.
Spruitjesgeur
Spruitjes zijn vooral minder populair door de zwavellucht die vrijkomt als je ze te lang kookt. Dit kun je voorkomen door ze met een scheutje melk en een gepelde ui te koken. Voor een meer noterige smaak kun je spruitjes ook bakken, grillen of roosteren.
Gezondheid
Spruitjes barsten van de vitamines en mineralen. Ze zijn rijk aan ijzer, magnesium, foliumzuur, kalium, vezels én vitamine B en C. Spruitjes bevatten weinig calorieën. Gebruik niet te veel water opdat het vitamine C-gehalte behouden blijft.
Geschiedenis
Rond de middellandse zee worden spruitjes al duizenden jaren geteeld. Gedurende de Middeleeuwen zijn spruitjes ook in Noord-Europa gekomen, maar wanneer is onduidelijk. Via Franse kolonisten werden ze uiteindelijk ook in Noord-Amerika gegeten, het eerst in Louisiana. Er bestaan zowel groene als paarse spruitjes.
Bewaren
Om ze in te vriezen blancheer je ze 3 à 4 minuten en bewaar ze in een afgesloten bakje of zakje. Op deze manier kan je ze een jaar bewaren in de diepvries. In de groentela van de koelkast blijven spruitjes zo’n 4 tot 7 dagen goed.
Recepten
Stamppot spruitjes met ui en spek
Spruitjes op z’n Marokkaans met kaneel, abrikoos en sinaasappel
Gegratineerde spruitjes met kaas en ham
Spruitjes met appel, spek en mosterd
Spruitjessoep met creme van blauwe kaas
Quiche met spruitjes en pancetta
Spaghetti met spruitjes en peterselie
Slaatje van spruitjes en knolselder
Romige polenta met spruitjes en wortel
Bulgurrisotto met spruitjes, champignons en pastinaak
Gekarameliseerde spruitjes met krokante stukjes spekHutspot met spruitjes
Lekker lokaal eten en met het seizoen mee
Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.
Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.