Ui komt in veel recepten voor als smaakmaker. Hoe vaak lees je wel niet aan het begin van een recept “pel en snipper een ui”. De ui wordt wereldwijd in bijna alle keukens gebruikt.
We willen je graag inspireren door je te vertellen waarom uien gezond zijn, waar ze vandaan komen en geven je bovendien een 13-tal makkelijke recepten met ui in de hoofdrol. Wist je dat je irriterende ogen kunt voorkomen door een scherp mes te gebruiken? Wat ook helpt is om uien 2uur voordat je gaat snijden in de koelkast te leggen.
Smaak
Ui wordt vaak gebruikt als smaakmaker. De scherpe smaak van ui neemt af bij verhitting. De smaak is ook afhankelijk het soort. De gele ui heeft een mild-pittige smaak, de rode ui en het sjalotje zijn scherper en pittiger. De lente-ui heeft een meer subtiele aromatische smaak. Knoflook heeft een scherpe doordringende ui-smaak.
Culinair
De ui is vaak een smaakmaker, maar doet het zelfstandig ook uitstekend in recepten. Bijvoorbeeld in een heerlijke uiensoep of hachee. Enkele ideeën: zacht gesmoord in een hartige taart, fijn snipperen voor in de salade, in de omelet, bij haring met augurk. Onderaan vind je bij onze recepten nog tal van recept-ideeën.
Gezondheid
Een doormidden gesneden ui naast het bed helpt verkouden mensen beter te ademen. Uien zitten vol fytonutriënten, boordevol vezels, koolhydraten, mineralen en vitamine C. Daarmee zuiveren ze het bloed, stimuleren ze het hart, hebben ze een positieve werking op de luchtwegen en verbeteren ze de darmflora en spijsvertering. Een ander bestanddeel van de ui is quercetine, een belangrijk antioxidant. Antioxidanten beschermen lichaamcellen tegen beschadiging, omdat ze vrije radicalen uitschakelen. Uien, speciaal de rode, zijn cholesterol regulerend.
Geschiedenis
Uit geschriften van rond 3000 v.Chr. blijkt dat de ui voor het eerst in delen van Azië, in Iran en Afghanistan, werd verbouwd. In deze periode werd de ui ook in China en later ook in India verbouwd. Vanuit India is de ui naar Griekenland en Egypte gebracht. In decoraties en hiërogliefen van piramides komt de ui veelvuldig voor. De piramidebouwers kregen uien als rantsoen. Aangenomen werd dat de ui de fysieke kracht bevorderde en ziekten hielp voorkomen. Uien werden ook in graftombes gelegd voor in het volgende leven. Ze waren tegelijkertijd voedsel en medicijn tijdens de reis naar het hiernamaals. Ook zou de schil door de structuur gezien worden als een symbool van eeuwigheid.
Bewaren
Uien bewaar je op een koele, donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn ze enkele weken te bewaren. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Recepten
- Uiensoep
- Gefrituurde uienringen in bierbeslag
- Uienmarmelade
- Quiche met uien en champignons
- Gratin van uien en tijm
- Gebakken uitjes (bawang goreng)
- Zwartgeblakerde uien (BBQ)
- Pittige uiensoep met ketjap
- Uien, gevuld met groentecurry
- Uientaart met bladerdeeg
- Gepekelde rode ui
- Uienkoekjes met kaas
- Hutspot met geroosterde hazelnoten
Lekker lokaal eten en met het seizoen mee
Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.
Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.