fbpx

Groente van de week: winterpostelein

Winterpostelein kun je, zoals spinazie, in salades verwerken of in stamppot. Je kunt het ook prima toevoegen aan je smoothie. In deze nieuwsbrief lees je alles over de voedingswaarde, herkomst en verrassende recepten.

Winterpostelein kun je, zoals spinazie, in salades verwerken of in stamppot. Je kunt het ook prima toevoegen aan je smoothie. In deze nieuwsbrief lees je alles over de voedingswaarde, herkomst en verrassende recepten.

winterpostelein bloem
Winterpostelein

Als je de winterpostelein eenmaal kent, kom je ‘m overal tegen, gewoon langs de straat of in de berm! Het is eigenlijk meer kruid dan een groenten. In de moestuin is het een geliefd wintergewas omdat het een van de weinige ‘slasoorten’ is en een welkome afwisseling met kolen en knollen. Winterpostelein heeft nog iets grappigs. Als het bloeit dan groeit het witte bloemetje op het blad. Je kunt het ook met bloem prima eten en het steeltje erbij.

De naam winterpostelein suggereert dat er ook zomer postelein is. Dat klopt maar dat noemen we vaak gewoon postelein. Behalve het oogstseizoen zijn er wel meer verschillen. Winterpostelein eet je het liefst rauw als salade of in stamppot. Lekker met zure room en mierikswortel. Gek genoeg is de zomerpostelein wat grover en taaier van structuur en vooral geschikt om gekookt te eten.

Culinair

Winterpostelein kun je, zoals spinazie, in salades verwerken of in stamppot. Je kunt het ook prima toevoegen aan je smoothie.

Gezondheid

Het bevat grote hoeveelheden mineralen: vooral calcium, ijzer, magnesium en kalium. Ook bevat het omega-3 vetzuren, vitaminen A, B en C, en antioxidanten. Heel gezond dus. Postelein bevat het ook oxaalzuur (dat merk je aan stroeve tanden, net als bij rabarber). Dit onttrekt kalk aan het skelet dus je moet het niet te vaak eten.

Bewaren

Je kunt winterpostelein het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Hier blijft de groente zo´n 2 dagen goed. Eet postelein zo vers en knapperig mogelijk. Je kunt de groente ook in de diepvries bewaren. Na 2 minuten blancheren blijft postelein in een goed afgesloten zakje of bakje tot 12 maanden goed (bij minimaal -18ºC).

Recepten

  1. Smoothie van winterpostelein, appel en honing
  2. Wintersalade van winterpostelein met pastinaak en sinaasappeldressing
  3. Salade van winterpostelein, rode biet, sinaasappel en hazelnoot
  4. Maïs-winterpostelein koekjes
  5. Pasta met winterpostelein
  6. Winterposteleintaart met kaas en pijnboompitten
  7. Winterposteleinsoep met brood
  8. Winterposteleinstamppot
  9. Winterpostelein met geitenkaas en zoete noten
  10. Omelet met winterpostelein
  11. Quinoaballetjes met winterposteleinsalade
  12. Groentestoof van winterpostelein met aardappel en kikkererwten
  13. Vegan maaltijdsalade van winterpostelein, oesterzwammen en linzen

Lekker lokaal eten en met het seizoen mee

Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.

Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE