Naast roerbakken is witlof ook rauw te gebruiken in salades en in ovenschotels. Witlof is familie van groenlof, radicchio rosso, paardenbloem en andijvie, wordt in het donker geteeld en wordt ook Brussels lof genoemd.
Culinair
Rauwe witlof is fris van smaak en lekker in een salade met stukjes appel, ander fruit of met rauwe groenten. Of in een salade met appel, een gekookt ei en een milde dressing. Een veel gebruikt recept is een ovenschotel van witlof, bereid met bijvoorbeeld ham en kaas. Je kunt met witlof ook heerlijke soep maken.
Kooktijden
Kooktijd is 10 minuten. Roerbaktijd is 3-5 minuten. Grill-tijd is 8 tot 12 minuten. Smoortijd is 15 tot 20 minuten en de stoomtijd van witlof is 13-16 minuten.
Gezondheid
Witlof is rijk aan inuline. Inuline zijn fermenteerbare, prebiotische vezels die dienen als voedingsbodem voor de goede melkzuurbacteriën in je darm. Bij onze darmflora gaat het om de balans tussen goede en slechte bacteriën. Het is al een tijdje bekend dat onze darmflora veel invloed heeft op onze gezondheid. Mogelijk heeft het zelfs invloed op ons humeur. Dit blijkt uit recente wetenschappelijke studies en wordt nu nader onderzocht.Naast water en vezels bevat een stronkje witlof ook heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Kalium werkt vocht-afdrijvend.
Herkomst-historie
Witlof is een variëteit van wilde cichorei, waartoe ook bijv. andijvie en artisjok behoren. De Grieken en Romeinen gebruikten het als medicinale plant, koffievervanger en groente. Volgens volkse overlevering is witlof toevallig ontstaan tijdens de Belgische Revolutie, toen boer Jan Lammers de cichoreiwortels in zijn kelder onder een laagje zand verstopte. Na enkele weken stelde hij vast dat de bittere wortels waren uitgelopen en dat de blaadjes zoet en mals smaakten. Hij kwam op het idee de witte blaadjes te verkopen als rauwe wintergroente, omdat er weinig andere groenten ter beschikking waren.
Bewaren
Witlof kun je 1 tot 2 weken in de groentelade van de koelkast bewaren. Na ca. 2-5 minuten blancheren kun je de groente ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is witlof tot 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C). Stel witlof in verband met groenverkleuring zo min mogelijk bloot aan licht.
Recepten
- Saladeschuitje van witlof
- Witlofrolletjes: klassiek recept
- Pittige curry met witlof
- Witlofplaattaart met peer en hazelnoten
- Winterse nachoschotel met witlof
- Witlofsoep
- Thaise witlofschotel
- Witlof-kaas kroketten
- Barbecue: geroosterde witlof met peterselie, citroen en pecorino
- Gewokte witlof met appelstroop
- Gestoofde witlof met grapefruit, mandarijn en sojasaus
- Witlofstamppot met geitenkaas en spekjes
- Fruitige witlofsalade vol vitamines
Lekker lokaal eten en met het seizoen mee
Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.
Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.