Naast roerbakken is witlof ook rauw te gebruiken in salades en in ovenschotels. Witlof is familie van groenlof, radicchio rosso, paardenbloem en andijvie, wordt in het donker geteeld en wordt ook Brussels lof genoemd.
Cavolo Nero (palmkool) is erg populair in de echte Italiaanse keuken. Tijdens de groei gaat de plant steeds meer op een palmboom lijken. Palmkool smaakt een beetje naar boerenkool, maar is wat steviger met een meer verfijnde, niet kolige, smaak. Palmkool is ook supergezond.
Pompoen is heerlijk in warme gerechten. Ze combineert met veel soorten kruiden. Je kan het zacht houden met kruiden als rozemarijn en nootmuskaat. Of pikant met exotische kruiden als kerrie, gember, cayennepeper en foelie.
Romanesco lijkt een soort kruising tussen bloemkool en broccoli. Ze is alleen wat frisser dan bloemkool en zachter dan broccoli.
Appels zijn gezond. Ze bevatten naast suikers veel voedingsvezels, pectine en cellulose. Pectine absorbeert waterachtige substanties in het lichaam. Een aantal stoffen in het vruchtvlees en in de schil kunnen het lichaam helpen zuiveren van zware metalen (lood en kwik) en van radioactieve deeltjes. Appel verstevigt ook het immuniteitssysteem, het zuivert lever en gal, en het is een natuurlijk constipatiemiddel.
Spruitjes zijn eigenlijk mini-kooltjes. Ze groeien uit de oksels van de spruitkoolplant. Spruitjes zijn op zoveel manieren te bereiden, dat er altijd wel een recept is waarbij je ze lekker vindt. Laat je verrassen!
Deze grappige groente om te zien is familie van de broccoli en boerenkool. Koolrabi wordt ook vaak verward met koolraap, maar lijkt er fysisch geenszins op. In Nederland wordt koolrabi tot de vergeten groenten gerekend, terwijl het in Duitsland volop geteeld en gegeten werd en wordt.
Spitskool is een delicatesse onder de koolsoorten. Ze heeft een verfijnde en zoete koolsmaak en is heerlijk mals zowel rauw als gekookt. De spitskool is een sappige variant van de witte kool. De kool is los van structuur en de bladeren zijn zacht. De kwaliteit van de spitskool is haar versheid en sappigheid. Bovendien is het een zeer gezonde groente, die bomvol vitamine C zit.
Snijbiet is een smaakvolle groente, die gemakkelijk en snel te bereiden is. Het is een oude groente, waarin je zowel spinazie als rode biet proeft. Je kunt zowel de stengel als het blad eten. Snijbiet is lekker sappig en kan worden gestoofd, gekookt of gesmoord. Snijbiet wordt ook warmoes genoemd.
Andijvie is een wat ruige groente met dik blad, een beetje een wilde oerplant. Andijvie is verwant aan witlof. De bladeren van de groente hebben een licht bittere smaak. We hebben 2 twee soorten andijvie. Krulandijvie(friseesla) is lekker als sla en gewone andijvie kan behalve als sla ook voor andere gerechten gebruikt worden.