Klimaatforum Deventer 2022
25, 26 en 31 maart 2022
25, 26 en 31 maart vindt het tweede Klimaatforum Deventer plaats. Verdeeld over 3 locaties in de stad organiseert het Duurzaamheidscentrum Deventer dit samen met Deventer organisaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, zoals Architectuurcentrum Rondeel, MIMIK, Saxion Hogeschool, DEV&TER Jong (voor de toekomst) en het Burgerberaad met als doel om Deventernaren te informeren over oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan.
Doe mee, en krijg gratis het boek Drawdown, het meest veelomvattende plan ooit om klimaatontwrichting te keren.
Wat kan jij doen om klimaatverandering tegen te gaan?
Voor elke bewoner zijn er passende oplossingen in dit tweede Klimaatforum Deventer te vinden, want iedereen treft wel een oplossing aan om mee aan de slag te gaan. Laat je motiveren door lezingen over groen (gedrag) loont en hitte-stress in de stad, een onderzoek naar verschillen in groenstructuren door studenten van Saxion, informatie over en van bewonersinitiatieven en nog veel meer. Neem ook deel aan debatten en laat jouw stem horen. Tevens kun je tijdens dit Klimaatforum kennismaken met het Burger(klimaat)beraad en laat je wijzer maken aan informatietafels over biodiversiteit, water, energie/wonen, voedsel en kleding. Maar ook via poëzie, muziek en film vind je inspiratie om zelf de slag te gaan. Kortom, drie dagen boordevol informatie en inspiratie omtrent wat jij kan doen om klimaatverandering tegen te gaan.
Vergroot je klimaathart, verklein je voetafdruk: neem deel aan het het Klimaatforum Deventer op 25, 26 en 31 maart!
Programma Klimaatforum 2022
Dag 1: vrijdag 25 maart, 17:00 – 22:00 uur
(inloop vanaf 16.30) in auditorium van het stadhuis
De organisatie van deze eerste dag komt voor rekening van Architectuurcentrum Rondeel
17.00 uur: Opening
17.10 uur: TEEB, The Economics of Ecosystems and Biodiversity
Presentatie door Elisabeth Ruijgrok, omgevingseconoom bij Witteveen + Bos Rotterdam
18.30 uur: hapje eten
19.30 uur: Opening Klimaatforum 2022 door burgemeester Ron König
19.35 uur: Uitwisseling Deventer-Tirana, presentatie studenten Saxion
20.15 uur: Hittestresskaart Deventer
Presentatie door Liesbet Timan, adviseur water en klimaatadaptatie, gemeente Deventer
21.00 uur: Plenaire discussie aan de hand van stellingen o.l.v. moderator
21.15 uur: Afsluiting en drankje
Dag 2: zaterdag 26 maart, 14:00 – 17:00 uur
(inloop vanaf 13.30 uur) in de Oude Mariakerk aan het Grote Kerkhof
13.45 – 16.30 uur: Tijdens het programma dichten, musiceren, verhalen en schetsen Jan Terlouw jr. en Johanneke ter Stege hun visie op het klimaat.
14.00 uur: Opening en korte presentaties over
* Burgerberaad: wat is een Burgerberaad? En waarom is een Burgerberaad juist ook geschikt voor complexe vraagstukken als klimaatverandering/klimaatbeleid?
* Wat zijn goede voorbeelden van breed klimaatbeleid van lokale overheden? Daarbij presenteren we de Deventer Drawdown-folder, samengesteld in samenwerking met het Stadslab van Saxion hogeschool.
* En hoe kan dat eruitzien in Deventer? Wat is mogelijk en wat kan jij doen?
15.00 uur: Pauze
15.30 uur: DEV&TER Jong (voor de toekomst) begeleidt een panel-discussie van verschillende bedrijven en ondernemers, die voorloper zijn in het verkleinen van de bedrijfsvoetafdruk. Hoe begin je zo’n proces van verduurzaming in een bedrijf? En wat kan jij doen op jouw werkvloer?
16.30 uur: Informatietafels over biodiversiteit, water, energie/wonen, voedsel, kleding
17.15 uur: Afsluiting
MIMIK filmhuis
Filmmaker Damon Gameau begint aan een reis om te ontdekken hoe de toekomst eruit zal zien in het jaar 2040, als we simpelweg de beste oplossingen die al beschikbaar zijn omarmen om onze planeet te verbeteren. Gestructureerd als een visuele brief aan zijn 4-jarige dochter, combineert de regisseur traditionele documentaire beelden met gedramatiseerde sequenties en visuele effecten om een ‘vision board’ te creëren voor zijn dochter en de planeet.
Benieuwd hoe het eerste Klimaatforum in 2021 is verlopen? Bekijk het via deze knop.